top of page

De stijl van De Hippe Trouwambtenaar

"Er was eens, heel lang geleden... in een land hier ver vandaan.."

Ik ben Juul. Ik werk onder pseudoniem "De Hippe Trouwambtenaar". Zodra mijn hoed op gaat stap ik in mijn rol en ben ik één met mijn vak. Als kleinzoon van schrijfster Yvonne Keuls is "verhalen schrijven, vertellen en voordragen" mij met de paplepel ingegoten. Als ik in een aantal steekwoorden zou moeten omschrijven wat mijn stijl van schrijven en speechen is dan zou ik zeggen: brutaal, humoristisch, controversieel, gedoseerd sarcastisch, gedetailleerd en verhalend. Ik heb maar weinig input nodig om een herkenbaar, maar tegelijkertijd verrassend verhaal te kunnen schrijven over een bruidspaar. Zo ben ik ook niet afhankelijk van "grappige anekdotes" die het bruidspaar mij vertelt. Mijn kracht ligt in het feit dat ik over een onuitputtelijke bron van creativiteit beschik waardoor ik jullie liefdesverhaal op zo'n manier kan na vertellen dat het enerzijds herkenbaar is, maar tegelijkertijd vernieuwend.

Wat bedoel ik precies? Wat de meeste trouwambtenaren doen is.. Het bruidspaar vertelt tijdens het voorgesprek hun liefdesverhaal.. vervolgens vertelt de trouwambtenaar dit verhaal 1-op-1 na tijdens de ceremonie. Dit doe ik absoluut niet. Wat ik doe is.. Jullie geven mij de onderwerpen van jullie liefdesverhaal en deze onderwerpen gebruik ik als ingrediënten voor een verhaal wat ik zelf bedenk. Rekening houdend met jullie karaktereigenschappen, gewoontes, eigenaardigheden en gezamenlijke avonturen. Meer dan eens dik ik dingen aan, leg ik bepaalde onderwerpen onder een humoristische loep en overdrijf ik waar ik denk dat het het verhaal ten goede komt.

Deze stijl van spreken zorgt er voor dat jullie verrast worden. En naar mijn mening is "het verrassingselement" inherent aan "geluksbeleving", oftewel; het verhaal als leuk, tof, grappig en vernieuwend ervaren. Het is overigens een misvatting dat ik de ceremonie benader als "1 grote grap". Ik maak genoeg ruimte voor intelligente en/of controversiële opvattingen over het leven en de liefde.. Ik ben "een denker" met veel empathisch vermogen en mensenkennis. 

Mijn doel is om jullie je eigen (liefdes) verhaal in speechvorm terug te geven op een manier die verrassend, humoristisch en persoonlijk is. Soms zo gedetailleerd dat je zou denken dat ik jullie beste vriend had kunnen zijn. Dat is mijn stijl, denk ik.

bottom of page