top of page

Trouwambtenaar worden

Je wilt graag trouwambtenaar worden! Wat leuk, maar hoe word je een trouwambtenaar? Wat belangrijk is, is om goed te begrijpen dat er twee soorten trouwambtenaren zijn. Te weten; de zelfstandig trouwambtenaar & de trouwambtenaar.

Klik hier om direct door te gaan naar het overzicht van de beschikbare cursussen in 2023.

 

Trouwambtenaar

Simpel gezegd; een trouwambtenaar is in dienst van een gemeente en voltrekt namens de desbetreffende gemeente huwelijken.

 

Zelfstandig trouwambtenaar

De zelfstandig trouwambtenaar is niet in dienst van één specifieke gemeente maar komt uit voor verschillende gemeenten. Als zelfstandig trouwambtenaar "hop" je dus van de ene gemeente naar de andere gemeente.

Maar nu heb je nog steeds geen antwoord op de vraag; Hoe word je trouwambtenaar? Eerst is het belangrijk om een keuze te maken. Wil je..

1. Trouwambtenaar worden;

2. Zelfstandig trouwambtenaar worden;

3. Een combinatie van "trouwambtenaar & zelfstandig trouwambtenaar" worden.

Als je de keuze hebt gemaakt is het zaak om het vak te leren. Dit doe je middels een theorie- en praktijk training voor de (zelfstandig) trouwambtenaar. Het grootste opleidingsinstituut voor het volgen van een dergelijke cursus is De Hippe Trouwambtenaar. 

Na het volgen van de cursus om (zelfstandig) trouwambtenaar te worden ben je er bijna. Als je graag als trouwambtenaar in dienst van de gemeente wilt werken zal je, logisch, ook moeten solliciteren bij een gemeente. Als je wordt aangenomen dan zal je de titel "BABS" krijgen. Oftewel; Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke stand.

Stel je hebt na de cursus besloten dat je niet voor een gemeente wilt werken, maar je wilt graag aan de slag als zelfstandig trouwambtenaar; In dit geval kun je na de cursus direct aan de slag en hoef je niet te solliciteren bij een gemeente.

Zoals benoemd kun je het ook combineren; trouwambtenaar worden & zelfstandig trouwambtenaar worden. In dit geval ben je zowel in dienst bij één specifieke gemeente, maar daarnaast voltrek je huwelijken op zelfstandige basis. 

Dus wil jij trouwambtenaar worden? Bekijk hier onder wanneer de cursus Trouwen 2.0 in jouw provincie gegeven wordt en wie weet ben jij binnenkort (zelfstandig) trouwambtenaar!

Anker 1

Je wilt BABS worden, volg de cursus Trouwen 2.0

Je wilt babs worden! Als je buitgewoon ambtenaar van de burgerlijke stand wilt worden hebben we net gelezen dat het zaak is om het vak eigen te maken. Om het vak van (zelfstandig) trouwambtenaar onder de knie te krijgen zal je een gedegen theorie- en praktijk training moeten volgen. Deze cursus biedt De Hippe Trouwambtenaar aan. De cursus leidt op tot zowel zelfstandig BABS als tot BABS. Houdt er wel rekening mee dat als je van plan bent om voor een gemeente te gaan werken (en dus niet als zelfstandige) dat je nog moet solliciteren na afloop van de cursus. De zelfstandig trouwambtenaar kan direct aan de slag! Hier onder is een overzicht, per provincie, van de cursussen om (zelfstandig) babs te worden.

Zeeland | 18 februari 2023

Klik hier voor meer informatie

 

Friesland | 25 februari 2023

Klik hier voor meer informatie

 

Utrecht | 18 maart & 19 maart 2023

Klik hier voor meer informatie

 

Noord-Brabant | 25 maart & 26 maart 2023

Klik hier voor meer informatie

 

Zuid-Holland | 1 april & 2 april 2023

Klik hier voor meer informatie

 

Noord-Holland | 22 april & 23 april 2023

Klik hier voor meer informatie

 

Overijssel | 29 april 2023

Klik hier voor meer informatie

 

Gelderland | 6 mei 2023

Klik hier voor meer informatie

 

Groningen | 13 mei & 14 mei 2023

Klik hier voor meer informatie

 

Limburg | 20 mei & 21 mei 2023

Klik hier voor meer informatie

 

Flevoland | 3 juni & 4 juni 2023

Klik hier voor meer informatie

Drenthe | 11 juni 2023

Klik hier voor meer informatie

Algemene inhaaldag | N.T.B

bottom of page